În Georgia cu copiii? Deși o astfel de idee poate părea surprinzătoare, noi credem că cei mici vor aprecia ospitalitatea georgiană cel puţin la fel de mult ca adulţii. Întâlnirea cu Caucazul nu ȋnseamnă doar o cultură diferită, bucătăria sau natura fenomenală, ci şi cunoştinţa cu georgienii primitori, vacile peste tot prezente și … numeroasele atracții pentru copii. Îţi prezentăm ȋn continuare o altă față a Georgiei, cea prietenoasă cu familiile.

“Clientul are mereu dreptate”

Citatul ilustrează perfect faimoasa ospitalitate a georgienilor. Poveștile despre cum localnicii îi primesc pe turiști în casele lor și îi invită la un supra (festin) circulă de mulți ani printre străini. Mândri de originea lor, georgienii sunt bucuroși să vorbească despre cultura și istoria ţării. Și, deși ȋn majoritatea situaţiilor cazarea nu este gratuită, poți afla cele mai interesante curiozități despre Georgia chiar de la locuitorii săi. Aşadar, nu-ţi fie teamă să ceri indicații, să ȋntrebi pe stradă care sunt cele mai bune pub-uri sau unde se găseşte cazare ieftină ȋn zonă.

Gruzińska kobieta w oknie
Femeie din Georgia © iStock

“E nevoie de un sat ca să crești un copil”

În acelaşi timp, merită menționat modul în care georgienii ȋşi cresc copiii. Într-un cuvânt – împreună. Asta ȋnseamnă că, dacă un grup de copii din cartier se joacă pe stradă, toată lumea este cu ochii pe ei: vânzătoarea de la magazin, bătrânul care se plimbă, un polițist, un vecin care locuiește alături… Georgienii iubesc copiii şi ȋntotdeauna dau o mână de ajutor, iar acest lucru se aplică și turiștilor. O mângâiere pe cap, un salut, un zâmbet adresat unui copil în timp ce părinţii fac cumpărături în magazin – acestea sunt contacte zilnice între georgieni și cei mici.

Dzieci cieszące się spacerem na szlaku
Copii jucându-se împreună © iStock

Vezi atracții pentru familii în Georgia

Vara sau iarna – Caucazul merită vizitat oricând

Georgia merită vizitată în orice perioadă a anului. Dacă cei mici nu tolerează bine căldura, merită să consideri o vacanță în timpul iernii, toamna sau primăvara. Caucazul în timpul iernii este o ocazie excelentă pentru a încerca pârtiile de schi. Cum sunt peisajele şi condiţiile? Excelente! Prețurile? Mult mai mici decât în stațiunile europene populare. Stațiunile Bakuriani sau Gudauri sunt perfecte pentru distracția de iarnă cu copiii. În acelaşi timp, drumețiile ȋn munţii Caucaz oferă o mulțime de peisaje care îți taie respirația. Cel mai bun moment pentru drumeţii este atunci când zăpada a ȋnceput deja să se topească.

Vârfurile mai înalte sunt un loc bun pentru adulți sau adolescenții cu experiență, dar există şi zone pentru copii. Racha este o regiune pitorească, numită Elveția georgiană. Este plină de verdeaţă, păduri, lacuri, cascade, ghețari și peșteri. Plus, bineînțeles, priveliști frumoase ale munţilor din apropiere. Un loc de plecare recomandat pentru excursii în zonă este orașul Oni.

Widok na dolinę w przepięknym regionie Swanetia
Vedere asupra regiunii Svaneti © iStock

Aproape 70% din Georgia ȋnseamnă munţi. Este dificil să alegi doar câteva trasee, dar fiecare listă trebuie să includă provincia Svaneti, cunoscută pentru turnurile sale medievale de apărare. Regiunea recunoscută deja de UNESCO impresionează prin potecile sinuoase și peisajele care se schimbă din când în când, făcând ca excursia să fie pe placul atât al copiilor, cât și al adulților. Capitala provinciei Svaneti este Mestia și de aici pornesc multe trasee ȋn zonă.

Widok na Tbilisi i twierdzę Narikala
Vedre a orașului Tbilisi și a fortăreața Narikala © iStock

Tbilisi sau Batumi?

Capitala Georgiei, Tbilisi, este una dintre cele mai populare destinații turistice. Vacanțele cu copiii în Tbilisi nu ȋnseamnă niciodată plictiseală. Telecabina vă va duce la vechiul castel Narikala. Există o grădină botanică chiar lângă acesta și merită, de asemenea, să faceți o plimbare în jurul cascadei Leghvtakhevi. Alte două atracții interesante sunt turnul cu ceas înclinat care oferă un scurt spectacol la fiecare oră și teatrul de păpuși al lui Rezo Gabriadze.

În timpul plimbării, căutaţi picturile murale colorate. În acest sens, merită să descărcați o hartă cu arta stradală din zonă. În Tbilisi există un muzeu al iluziilor sau al științei, precum și lacuri care merită vizitate. Lacul Lisi, lacul Kus Tba sau Marea Tbilisi (un rezervor artificial) sunt o idee bună pentru o după-amiază activă.

Vrei să ştii mai multe despre bucătăria georgiană adevărată? Citeşte articolul nostru și află unde poți mânca specialități locale în Tbilisi.

Grupa przyjaciół w nadmorskim Batumi
Grup de prieteni în Batumi © iStock

Drumul dintre Tbilisi și Batumi se poate face cu trenul. O călătorie care durează câteva ore poate fi foarte interesantă, deoarece traseul duce, printre altele, prin Pasul Surami. Batumi este o stațiune la malul mării, renumită pentru promenada sa și pentru atracțiile din apropiere, cum ar fi roata Ferris, Turnul Alfabetului și statuile mobile ale lui Ali și Nino. Plajele de aici sunt stâncoase. Faceți-vă timp pentru a merge cu gondola Argo până la punctul de belvedere. În lunile mai calde, seara au loc spectacole de sunet și lumină ale fântânii de pe Lacul Ardagani.

Skalne miasto Uplisciche w Gruzji
Uplistsikhe, orașul de piatră © iStock

Orașele de piatră

Fără îndoială, una dintre cele mai interesante atracții ale Georgiei sunt orașele de piatră. Vizitarea lor este o excelentă lecție de istorie, iar copiii vor fi cu siguranță interesați de un peisaj atât de diferit și de posibilitatea de a urca în labirintul de stânci. Cel mai vechi oraș de piatră este Uplistsikhe, datând din epoca bronzului. Suprafața se întinde pe mai multe hectare și a fost odată locuită de până la 20.000 de oameni! Mănăstirea rupestră David Gareja din secolul al VI-lea este, de asemenea, o destinație populară.

Zonele semi-aride sunt un loc bun pentru drumeții în familie. Vardzia, de exemplu, este situată în Caucazul Mic. Un centru urban medieval care ȋn trecut a reprezentat un adăpost pentru locuitorii săi. Un cutremur din 1283 a scos la iveală un oraș misterios construit ȋn stâncă, plin de labirinturi numai bune de explorat. În timpul vizitei vă puteți întâlni cu călugării care trăiesc în zonă.

Szlak przy Wardzi - skalnym mieście-klasztorze
Vardzia, unde încă trăiesc călugări © iStock

Dacă tot vorbim despre explorarea labirinturilor și a peșterilor, merită să menționăm Peștera Prometeu din Kumistavi. O excursie de o zi va oferi cu siguranță o mulțime de senzaţii atât pentru adulţi, cât și pentru cei mici. Peștera a fost descoperită la sfârșitul secolului al XX-lea, iar acum atrage cu o notă de mister. Tot aici, turiştii sunt ȋntâmpinaţi cu un mic spectacol de lumini.

Jedna z wielu krów, które spotkać można na gruzińskiej wsi
Vacile sunt animale pe care le întâlnești la tot pasul în Georgia © iStock

Muzică, dans şi…vaci pretutindeni!!

În timpul călătoriei ȋn Georgia trebuie să vă pregătiți pentru întâlniri cu locuitori extrem de importanți – vacile. E important să menţionăm că vacile cutreieră fără grabă străzile orașelor și satelor şi pot fi văzute pretutindeni. De cele mai multe ori sunt prietenoase, obișnuite cu traficul și zgomotul, ȋnsă locuitorii au o singură regulă: vacile au prioritate. Aşadar atenţie, mai ales la curbe. Vacile în libertate, caprele sau oile pot fi interesante pentru copii, dar nu uitați de siguranță.

Vă simțiți obosiţi după o zi de plimbare? În Georgia se organizează ospățul de seară. Cântecele și dansurile tradiționale sunt un spectacol atractiv pentru turiștii care de cele mai multe ori se alătură distracției. Lăsaţi-vă purtaţi de ritmurile georgiene – copiii vor fi cu siguranță printre primii care vor lua parte la dans.

Vezi zboruri și cazare în Georgia

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?