O piscină termală art nouveau, o baie în peșteră sau poate o baie în stil hammam sub o cupolă aurită. Alege Ungaria pentru un weekend şi peste 1.300 de izvoare termale te așteaptă, exact la timp pentru o vacanță de toamnă sau de iarnă.

În prezent, numai în Budapesta există 118 izvoare termale și peste 50 de băi urbane. Multe sunt situate în clădiri istorice, bogat decorate în stil Art Nouveau sau neobaroc. Ungaria este destinația ideală dacă vrei să te ȋncălzeşti ȋn anotimpurile reci. Îţi arătăm ȋn  continuare care sunt băile, piscinele și spa-urile maghiare spre care merită să-ţi ȋndrepţi atenţia.

Gellért spa
Gellért spa (c) Visit Hungary

Gellért spa și piscină (Budapesta)

La capătul Podului Libertății, pe partea dinspre Buda, se află celebrele băi termale Gellért care își datorează popularitatea clădirilor bogat decorate în stilul Art Nouveau. Acestea au un tavan imens din sticlă și oțel, bolte cu detalii, vitralii și sculpturi realizate de artiști austro-ungari celebri. Pereții băilor sunt acoperiți cu ceramică veche de la fabrica de porțelan Zsolnay din Pécs.

Piscina Gellért, în forma sa actuală, funcționează încă din timpul Primului Război Mondial. A fost una dintre primele piscine cu valuri. Astăzi, Băile Termale Gellért, cu bazinele și saunele sale, sunt apreciate de tineri și bătrâni, unguri și străini deopotrivă, și chiar și de celebrități precum Richard Nixon, Jane Fonda și Ryan Gosling care s-au numărat printre oaspeţi. Se spune că apa termală ajută în cazul problemelor cu articulaţiile.

Gellért spa și piscină
Gellért spa și piscină (c) Visit Hungary

Băile termale Széchenyi (Budapesta)

Budapesta găzduiește și una dintre cele mai mari băi termale din Europa, Széchenyi. Alimentată cu apă din al doilea cel mai adânc izvor din oraș, Izvorul Sf. Ștefan, aceasta se află în inima Parcului central. Cea mai veche clădire a fost construită în 1881 în stil neobaroc, iar cea mai nouă, acoperită de cupole uşor de recunoscut, a fost construită în 1913 în stil art nouveau. Încă mai poţi vedea mozaicurile complicate și interioarele neobaroce înăuntrul și chiar în afara intrării.

A fost primul centru spa care s-a deschis în zona Pest și a devenit popular imediat. Efectele benefice ale apei de aici sunt resimțite în special de persoanele cu probleme articulare și de spate. De asemenea, este apreciată de hipopotamii de la grădina zoologică a oraşului, deoarece compoziția sa este similară cu cea a Nilului. Te poţi bucura de nu mai puţin de 18 piscine, inclusiv una care imită un pârâu de munte şi are curenţi de apă. Există bazine cu scaune și table de şah pentru relaxare.

Băile termale Széchenyi
Băile termale Széchenyi (c) Visit Hungary

Piscinele cu temperaturi ale apei cuprinse între 27 și 34 de grade nu sunt singura atracţie. Széchenyi este renumit şi pentru băile de aburi, saunele și diversele tratamente de spa și wellness – inclusiv masaje și băi de bere – și aqua fitness. Există, de asemenea, petreceri SPArty la piscină toată noaptea în fiecare weekend din februarie până în decembrie! Când ai nevoie de o pauză, poţi vizita Muzeul de Arte Frumoase din apropiere, Castelul Vajdahunyad sau grădina zoologică.

Băile turceşti (Eger)

Fără turci, în Ungaria nu ar fi existat o lume balneară la acest nivel. Este evident nu doar în Budapesta, ci și în Eger, la 140 km distanță. Aici vei găsi nu numai complexe mari de băi termale moderne, ci și o baie turcească construită de Pașa Arnaut, care a fost folosită în mod continuu încă din secolul al XVI-lea. Punctul său de referință este o cupolă aurită veche de peste 400 de ani. Nu-ţi face griji, deși este originală, a fost renovată de mai multe ori.

O singură zi în Eger este suficientă pentru a înțelege fenomenul ritualurilor de hammam. Pe lângă băile termale și saune, există băi tradiționale cu bule și ceai turcesc de mere. În timp ce te relaxezi în piscina octogonală, priveşte în sus pentru a admira bolta de mozaic acoperită cu aproximativ 200.000 de plăci aurite!

Băile turceşti (Eger)
Băile turceşti (Eger) (c) Visit Hungary

Principala atracție este piscina turcească originală (numită piscina cu oglinzi), aflată sub un tavan auriu. Există, de asemenea, alte cinci piscine (inclusiv o cadă cu hidromasaj ȋncălzită la 38°), precum și saune cu aburi și cabine cu infraroșu și de aromaterapie.

Pe lângă băile turcești istorice, Eger are și băile termale moderne Eger Thermal Baths, care sunt ideale pentru familiile cu copii. Nu uita şi că te afli ȋn Valea Frumoasei Doamne şi ȋn capitala unei regiuni viticole. Așadar, înainte sau după piscine, merită să vizitezi cramele renumite pentru pivnițele și coridoarele subterane.

Băile termale Anna (Szeged)

Băile Anna din Szeged sunt considerate gemenele băilor Széchenyi din Budapesta. Motivul este simplu – clădirea neorenascentistă de peste 100 de ani, ca și cea din Pesta, impresionează prin arhitectura sa. Aici vei găsi bazine cu apă termală la diferite temperaturi – de la 5 la aproape 38 de grade. Există, de asemenea, mai multe tipuri de saună, inclusiv cu aburi, finlandeză, aromată și cu infraroșu, precum și bazine cu apă rece. Toate se află sub acelaşi acoperiș.

Băile termale Anna (Szeged)
Băile termale Anna (Szeged) (c) Visit Hungary

Acesta este un centru spa pentru adulți și copii mai mari, deoarece nu există piscine în aer liber sau tobogane. Adulţii vor aprecia locaţia sa în centrul orașului, iluminatul special şi faptul că este deschis ȋn timpul nopţii. Aripa dreaptă a clădirii vechi de peste 100 de ani găzduiește zona termală, iar aripa stângă zona de wellness.

Dacă plănuieşti o vizită la Szeged cu copiii, poți vizita și cel de-al doilea complex termal, Napfényfürdő Aquapolis. Principala atracție aici este cel mai lung tobogan de apă din Europa (30 de metri), precum și numeroase piscine termale interioare și exterioare.

Lacul termal Hévíz

Orașul maghiar Hévíz găzduiește cel mai mare lac termal din Europa, cu o suprafață de 4,4 hectare. Poţi face baie în aer liber pe tot parcursul anului. Este cea mai veche baie termală cunoscută din țară. A fost formată de o erupție vulcanică și se spune că a fost folosită chiar şi de romani în urmă cu 2000 de ani.

Lacul termal Hévíz
Lacul termal Hévíz (c) shutterstock

Temperatura apei din acest rezervor natural este de aproximativ 23-25 de grade iarna și ajunge până la 36 de grade vara. Ceea ce face ca acest loc să fie special este faptul că apa se află în continuă mișcare și se schimbă complet de una singură în 72 de ore. Vizitatorii experimentează acest lucru ca pe un masaj plăcut. În plus, toamna și iarna, când temperatura aerului scade, se formează pe suprafața lacului un fenomen unic în Europa – un nor de abur.

Pe lac a fost construit un complex de clădiri cu mici turnuleţe. Nuferii, simbolul locului, plutesc pe apă, iar intrarea principală în zona de scăldat este păzită de două creaturi ȋnaripate construite la cererea unei familii proeminente de la începutul secolului XX.

Apa din izvorul aflat la un kilometru sub pământ nu este doar caldă, ci are și calități medicinale. Este folosită, printre altele, pentru a trata afecțiunile articulare și musculo-scheletice. Nu uita, ȋnsă: scăldatul în acest lac nu este recomandat copiilor sub 12 ani.

Baia din peşteră (Miskolc)

Băile termale și băile turcești nu sunt suficiente? Încearcă baia din peștera din Miskolctapolca. Aceasta este o zonă naturală săpată de apă ȋn roca de calcar de-a lungul a mii de ani. Înoată în apa caldă și limpede venită din adâncul munților sau relaxează-te pur şi simplu ȋn zonele mai puțin adânci unde curenții subacvatici ȋţi oferă un masaj inedit. Tot aici se pot face excursii cu barca prin peșteri.

Baia din peşteră (Miskolc)
Baia din peşteră (Miskolc) (c) Visit Hungary

Complexul include bazine naturale de diferite dimensiuni, conectate prin coridoare. Cel mai cunoscut este Star Hall, cel mai vechi și cel mai mare bazin rupestru din Miskolc. Forma exterioară a peșterii, care seamănă cu o cochilie, merită şi ea văzută. La intrare se află ruinele unei mănăstiri benedictine de la începutul secolului al XVI-lea.

Există, de asemenea, piscine în aer liber, unde persoanele de toate vârstele, inclusiv copiii, pot înota fără restricții. Cei mici se vor bucura de piscina specială pentru copii cu adâncime mică sau de zona cu tobogane. Adulții se pot bucura de saunele finlandeze, cu infraroșu și cu aburi, cu bazine de răcire, precum și de masajul cu pietre.

La poalele Bazilicii (Ostrzyhom)

Bazilica Ostrzyhom este una dintre cele mai mari din Europa şi simbolul oraşului de pe Dunăre, având, de asemenea, un punct de belvedere de pe care pot fi admirate peisajele din jur. După ce ai vizitat o clădire atât de masivă (multe scări!), o baie în piscină vine la momentul potrivit. Din fericire, la o aruncătură de băț de Bazilică se află complexul Aquasziget, care a fost renovat în 2021.

La poalele Bazilicii
La poalele Bazilicii (c) shutterstock

La Aquasziget vei găsi 10 piscine în care te poți relaxa atât ȋn interior cât şi ȋn aer liber. Găseşte-ţi propriul mod de a te bucura de timpul liber – o baie în jacuzzi, adrenalină pe tobogan sau pur și simplu relaxare pe terasa însorită.

Zona de spa are tot ce trebuie pentru a-ţi alinta simțurile: saune tematice cu sesiuni interactive şi o varietate de masaje și dușuri senzoriale. Interesant este faptul că unele dintre zonele de spa de la Aquasziget sunt naturiste – din grijă pentru calitatea aerului din saune, la intrare trebuie să schimbi costumul de baie cu prosoape noi care sunt disponibile la intrare.


Am pregătit acest articol în colaborare cu Agenția de Turism a Ungariei. Pentru a vedea mai multe miracole, vizitează pagina: Visit Hungary.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?