Eterna dispută a gurmanzilor: paste cu sos cremos sau pizza pufoasă? Nu poți răspunde la această întrebare până nu le încerci pe amândouă în Italia. Haide să descoperim ȋmpreună Catania și Napoli, capitalele celor mai populare mâncăruri din lume.

Catania: street food cu vedere la mare

Sicilienii sunt foarte mândri de bucătăria lor tradițională, astfel că şi ȋn prezent se mai pot gusta mâncăruri preparate după rețete medievale, precum… spaghete siciliene. Aici, la poalele muntelui Etna, pastele și roșiile au devenit inseparabile. Interesant este faptul că forma caracteristică a spaghetelor nu este o invenție italiană. Ea provine probabil de la arabi şi a fost creată în jurul secolului al VIII-lea.

Descoperă gastronomia italiană în Catania!

Mai mult decât mâncarea, sicilienii iubesc distracția, iar asta înseamnă să mănânce împreună și să discute aprins la masă. Pentru a-ţi imagina Catania, gândeşte-te la tarabe cu miros de fructe de mare la grătar sau prăjite. Adaugă la acestea mesele din restaurantele mici acoperite cu fețe de masă în carouri roșii și albe și grupurile vesele de gurmanzi. Totodată – mulțimea de tarabe care vând legume, fructe și pește.

Paste în Catania: tot ce ţi-ai putea dori vreodată

Deși există legende despre mâncarea de stradă în Sicilia, există și multe locuri elegante. Catania ȋnseamnă şi pub-uri sau cafenele care servesc mâncăruri tradiționale siciliene. Pentru pastele făcute ȋn casă, caută De Fiore, administrat de o familie, sau Fratelli Vittorio, lângă piața de pește, cu acces la fructe de mare proaspete.

Alegerea pastelor în Sicilia poate fi o provocare, așa că avem câteva sugestii. Începe cu clasicul, pasta alla norma – paste (de obicei rigatoni sau spaghete) cu roșii, vinete prăjite și ricotta. Acest fel de mâncare este originar din Catania, iar numele face referire la personajul principal din opera lui Bellini: Norma.

Pentru ceva mai diferit, încearcă pasta con le sarde – paste cu sardine. Acest fel de mâncare este condimentat după reţeta originală a locuitorilor arabi din Sicilia, cu fenicul sălbatic, nuci de pin, stafide, migdale prăjite și șofran

Vrei mai mult? O opțiune bună în Sicilia sunt întotdeauna pastele cu fructe de mare proaspete, pe care le poți mânca în aproape orice restaurant. Încearcă spaghetti al nero di sepia, niște paste deosebit de aromate, colorate cu cerneală de calmar sau de sepie.

Napoli: Roșii de la Vezuviu

Aici, în inima regiunii Campania, s-a născut cel de-al doilea fel de mâncare italian pe care îl cunoaștem cu toţii și îl iubim. Pizza Napoletana, cu blatul său subțire caracteristic și marginile pufoase, transformă aluatul obișnuit și roșiile într-un adevărat deliciu. Odată ce o vei încerca, vei înțelege de ce această rețetă simplă a cucerit inimile oamenilor din întreaga lume.

O pizza napolitană este uşor de recunoscut datorită brânzei de înaltă calitate care se păstrează foarte moale ȋn centru și pentru că este servită întreagă, gata să fie tăiată în farfurie. Aluatul este mai umed decât ȋn alte reţete, iar asta s-ar putea să te surprindă, deoarece este foarte diferit de pizza servită în alte țări (chiar și de cea servită în alte regiuni ale Italiei). Această consistenţă a aluatului concentrează pe deplin atenţia la aromele celorlalte ingrediente: roșii, mozzarella și ulei de măsline.

Apropo de roșii, ele sunt secretul aromei. Baza sosului de pizza napolitan este soiul San Marzano, care crește în solul vulcanic fertil de sub Vezuviu. Îi poţi simţi cel mai bine gustul în compozițiile clasice servite în fiecare pizzerie locală: pizza margherita (sos de roșii, mozzarella, busuioc) și pizza marinara (roșii, ulei de măsline, oregano, usturoi).

Rezervă-ți escapada în Napoli!

Pizza în Napoli: clasică sau prăjită

În pizzerii istorice, precum Da Michele sau Sorbillo, poți urmări cum bucătarii frământă aluatul cu o precizie de 3 mm. Apoi adaugă sosul și alte ingrediente și coc pizza în cuptoare pe lemne. La o temperatură de aproape 500°C, este nevoie de mai puțin de 2 minute pentru ca aceasta să devină ușor crocantă. Bucătarii o lasă apoi să se răcească înainte de a ajunge pe masă.

Însă Napoli mai are un secret. Dacă preferi aluatul crocant, încearcă o pizza prăjită la o temperatură de aproximativ 175°C. Această specialitate locală s-a născut din necesitate atunci când Italia s-a confruntat cu o penurie de lemn în secolul XX. Pizza fritta diferă de pizza napoletană tradițională prin faptul că este umplută – cel mai adesea cu ricotta, mozzarella sau salam, însoțită, bineînțeles, de roșii.

Poate crezi că ai văzut toate tipurile de pizza și că Napoli nu te va surprinde. În acest caz, ȋţi recomandăm o vizită la Del Presidente, unde vei găsi până la 40 de compoziții diferite! Inclusiv unele dulci, cum ar fi cea cu Nutella (este asta o blasfemie?)

Află totul despre bucatele italiene în vacanța ta!

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?