Aerul miroase a lămâie. Drumul șerpuiește printre stânci abrupte și se aude din când în când claxonul unei mașini. La fiecare curbă, Coasta Amalfi dezvăluie peisaje impresionante ale Mării Tireniene.

Cel mai surprinzător lucru despre Amalfi este faptul că se ridică la înălțimea reputației sale. La dolce vita este un mod de viață aici, iar priveliștile sunt mai frumoase decât în fotografii. Nicio poză nu poate surprinde farmecul și atmosfera Coastei Amalfi. Trebuia să o vedem cu ochii noştri aşa că am decis să facem o scurtă călătorie cu mașina. Pornim din Napoli.

Alege locația de unde să ridici mașina închiriată!

Napoli

Din când ȋn când se poate auzi „O sole mio!”. Cântecul este numit imnul orașului Napoli şi îl poți auzi de la ferestrele apartamentelor, din mașini sau de la muzicienii de stradă. Orașul de la poalele Muntelui Vezuviu este, totodată, un loc de plecare excelent pentru a vizita Capri, Procida sau, ca în cazul nostru, Coasta Amalfi. Noi am petrecut doar o zi aici și am tratat orașul ca pe o escală și ca punct de plecare către Coasta Amalfi. Bineînțeles că poți vizita Napoli pentru farmecul sau atmosfera orașului în sine sau pentru pizza italiană originală. Noi am făcut și o scurtă plimbare.

Galleria Umberto I 
Galleria Umberto I © Martyna Górna

Galleria Umberto I 

Când ne aflam ȋn inima orașului şi priveam Galleria Umberto I, avem impresia că suntem ȋn Milano. Asemănarea cu Galleria Vittorio Emanuele al II-lea din Milano nu este, cu siguranță, întâmplătoare. Ambele au fost construite în același timp, la cumpăna dintre secolele XIX și XX, în perioada de glorie economică și artistică a Italiei. Când intri în galerie, primele pe care le vezi sunt magazinele elegante, pline de bogăție și lux. Dar nu magazinele sunt cele care îți atrag atenția, ci mozaicurile colorate de sub picioare, arcadele înalte și cupolele de sticlă care lasă razele soarelui să pătrundă. Pe măsură ce treceam pe lângă magazine și cafenele, ne-am dat seama de adevăratul farmec al acestei clădiri. Este un loc în care arta întâlnește comerțul și tradiția – modernitatea.

Fountain of Neptune
Fântâna lui Neptun © Martyna Górna

Fântâna lui Neptun, Napoli

Acestei statui cu fântână arteziană din 1600 ȋi place să călătorească. Și-a schimbat deja locația de 8 ori, trecând dintr-o piață napoletană în alta. Din 2015, statuia se află în Piața Municipio. Adăposteşte monștri marini, tritoni, delfini și în centrul fântânii – pe o stâncă – două nimfe și doi satiri care îl susțin pe Neptun cu un trident. Zeul roman al mării se identifică cu istoria orașului Napoli ca port important. Monumentul reprezintă bogăția resurselor naturale ale orașului, care au adus dezvoltare și prosperitate în regiune.

Porto di Napoli
Porto di Napoli © Martyna Górna

Porto di Napoli

Plimbarea pe străzile zgomotoase și înguste din Napoli a fost un pic copleșitoare pentru noi. Ne-am găsit liniștea în port, chiar lângă mare – unde ne-am așezat pe pietre pentru a lua o pauză de la agitația orașului. Ne-a plăcut ȋn mod deosebit peisajul întregului golf și silueta Muntelui Vezuviu care se înalță deasupra orașului, cu un abur delicat pe care ȋl purta ca o pălărie. Nu am fost singurii care s-au oprit aici deoarece este un loc popular de picnic. Turişti şi localnici deopotrivă au ales să ia o pizza napolitană la pachet și să o mănânce aici, cu vedere la golf.

Vezi oferte de zboruri și cazare pentru Napoli!

Sorrento

Legenda spune că, în antichitate, apele din jurul orașului Sorrento erau locuite de sirene al căror cântec atrăgea marinarii spre stânci. În zilele noastre, Sorrento ne-a ademenit și pe noi. De fapt, nu face parte din Coasta Amalfitană, dar este la fel de fabulos și cu o atmosferă unică precum Positano. Departe de agitația turistică, Sorrento este o comoară pe care mulți o trec cu vederea. Plimbându-ne pe străzile pitorești, trecând pe lângă micile brutării, mirosind lămâile și produsele de patiserie proaspete, am învățat ce înseamnă dolce far niente. Chiar dacă programul nostru era încărcat și am avut la dispoziție doar o zi, nu ne-am putut abţine.

Piazza S. Antonio
Piazza S. Antonio © Martyna Górna

Piazza S. Antonio

Toate drumurile duc la Roma, dar în Sorrento toate duc în Piazza Sant’Antonino. Este inima orașului, un punct de reper pentru orice turist, dar și un adevărat paradis pentru iubitorii de cafea, pâine proaspătă și bucătărie italiană excelentă. În oricare dintre cafenele poți simți atmosfera unică și pulsul orașului. În primul rând, este mult mai curat decât Napoli. În al doilea rând, suntem înconjurați de o vegetație sănătoasă – iarbă bine tunsă, flori colorate, palmieri și lămâi.

I Giardini Di Cataldo
I Giardini Di Cataldo © Martyna Górna

I Giardini Di Cataldo

Așa ne-am imaginat celebra „Grădină secretă” din romanul lui F. Hodgson Burnett pe care l-am citit în școala primară. „Trebuie să existe multă magie în lume, dar oamenii nu știu cum arată” – ne-am amintit din roman. Plimbându-ne pe sub coroanele lămâilor, ne-am putut simți ca personajele romanului, pentru că, într-adevăr – acest loc are ceva magic. Copacii sunt încărcați de lămâi, iar mirosul lor intens umple aerul. Există, de asemenea, o vegetație verde luxuriantă, flori colorate, copaci în floare și viță de vie care crește pe pereți. 

Burnett a scris în romanul său că „nimeni nu are nevoie să fie capricios când are în jurul său flori atât de frumoase și atâtea plante sălbatice minunate care se cațără și atârnă aici”. Trebuie să recunoaștem că a avut dreptate – în timpul vizitei noastre la Giardini Di Cataldo, timpul pare să fi încetinit, oferindu-ne spațiu pentru a ne relaxa și a ne reîncărca bateriile.

Piazza Tasso
Piazza Tasso © Martyna Górna

Piazza Tasso and Valle dei Mulin

În ciuda numelui său, Piazza Tasso este doar o intersecție aglomerată. Restaurante, cafenele, magazine de suveniruri (precum Fattoria Terranova) și baruri (cum ar fi celebrul Bar Fauno) pot fi găsite pe fiecare stradă și alee. Există, de asemenea, o statuie a celui mai cunoscut poet din Sorrento, Torquato Tasso, despre care se spune că și-a găsit aici inspirația pentru poeziile sale. Merită, de asemenea, să vizitezi Vallone dei Mulini la doar 10 minute de mers pe jos de Piazza Tasso.

În secolul al XIII-lea, mori uriașe prelucrau aici cereale. Ruinele și zidurile verticale de piatră caracteristice care înconjoară valea s-au păstrat până în prezent. În zilele noastre, istoria meseriei de morar se îmbină cu frumusețea naturii. Valea amintește de râpa El Tajo de Ronda. Ambele sunt uriaşe, ambele au râuri care curg prin ele și ambele au formațiuni verticale impresionante. Cu toate acestea, Vallone dei Mulini are un caracter mai intim și este înconjurată de o vegetație densă, ceea ce îi conferă o aură misterioasă.

Hotelul Bellevue Syrene

Perched on the edge of the cliffs, is the Bellevue Syrene Hotel and Restaurant – Sorrento’s crowning glory. Terraces of cascading bougainvillea and panoramic views of the cobalt Tyrrhenian Sea have made this property unmissable. There are also sculptures, antiques, designer furniture and an ethereal garden full of lush greenery, marble busts and colourful flowers.

During our visit, there was a gentle sea breeze in the air, with an occasional motorboat skimming the smooth surface of the water. A five-star establishment can alarm you with its accommodation prices (especially in high season!), so we decided to swerve a full stay and instead head here for lunch. Considering the quality of the food, the decor and the service, the prices in the restaurant and café are not excessive. Our greatest delight turned out to be the famous Sorrento dessert. Known as delizia al limone – literally ‘lemon sweetness – this delicate, dome-shaped sponge is drizzled with a syrup based on limoncello liqueur. More sweetness is added by a filling and coating of lemon cream. It is also often sprinkled with lemon zest – no wonder Sorrento is known as the city of lemons!

SS 163 Road

Se întinde de-a lungul coastei, șerpuind printre stânci înalte și oferind priveliști din ce în ce mai spectaculoase. O atracție suplimentară, care întrerupe ușor idila din Amalfi, este reprezentată de claxoanele frecvente. Drumul este atât de îngust încât șoferii trebuie să semnalizeze că se apropie de o curbă pentru a face loc.

Din când în când trecem pe lângă numeroase puncte de belvedere. Merită să ne oprim la ele, în primul rând pentru că peisajele sunt spectaculoase. În al doilea rând, există tarabe și standuri care vând alimente proaspete, obiecte de artizanat sau specialități renumite ȋn zonă Poți găsi ceramică, granita, gelato, limoncello, deserturi cu lămâie și chiar lămâi. Aici poți întâlni localnici care sunt bucuroși să împărtășească secretele vieții de zi cu zi de pe Coasta Amalfi.

Proprietarul uneia dintre aceste tarabe, Salvatore, este o adevărată celebritate. Îi place să stea de vorbă cu turiștii și chiar îi ajută să facă videoclipuri și fotografii cu taraba lui ȋn prim plan. Standul este un adevărat punct de atracție datorită culorilor fructelor proaspete, legumelor și decorațiunilor. Totuşi, Salvatore este vedeta datorită carismei sale unice pentru care vin aici atât de mulți turişti. Mai mult, după cum chiar el se laudă, taraba sa este cea mai Instagrammable dintre toate tarabele pe lângă care vei trece pe drum și, de asemenea, se mândrește cu o priveliște minunată asupra orașului Positano.

Positano
Positano © Martyna Górna
Vezi oferte de cazare în Sorrento

Positano

Casele în culori pastelate se agață de stânci abrupte, dând impresia că plutesc deasupra Mării Tireniene. Este o imagine care a atras celebrități și turiști din întreaga lume. Din cauza popularității sale în rândul celebrităților, principalul (și probabil singurul) dezavantaj al oraşului Positano este reprezentat de prețuri. O modalitate bună de a economisi puțin este de a rezerva un hotel într-un oraș din apropiere.

Noi am ales Minori, care ne-a amintit de Madeira. De la Positano a fost un drum de 40 de minute cu mașina prin (din nou) drumuri sinuoase cu peisaje minunate.Positano în sine este mic, iar în jurul său se concentrează mii, dacă nu zeci de mii de turiști. Ca urmare, Positano pare mai aglomerat decât Sorrento. Cu toate acestea, am decis să vizităm acest colț magic și să gustăm din nou stilul dolce far niente. Ne-am concentrat pe degustarea bucătăriei locale și pe admirarea coastei.

Houses in Positano
Case în Positano © Martyna Górna

Chiesa di Santa Maria Assunta

Ceramică ce arată ca niște biscuiți glazuraţi? Este vorba despre maiolica, faianța italiană din secolele 12 și 13 – colorată și decorată manual. Cupola bisericii Santa Maria Assunta este acoperită cu maiolică. Modelul este alcătuit din plăci galbene, verzi și albastre care strălucesc pe cerul albastru. Din piața din fața bisericii poți vedea fațada clădirii și clopotul din secolul al XIII-lea, iar pentru a vedea cupola trebuie să mergi un pic mai sus. Biserica Santa Maria Assunta este, de asemenea, un punct de reper celebru datorită locației sale. Este situată în centrul orașului Positano, pe marginea falezei, nu departe de plaja principală.

Marina Grande și Plaja Fornillo

O priveliște desprinsă direct de pe o carte poștală? O găseşti chiar aici. De-a lungul plajei lungi de 300 de metri, aproape vizavi de arhipelagul Li Galli, se află o serie de restaurante și baruri, precum și celebrul club Music On the Rocks. Plaja a devenit centrul vieții sociale a orașului, unde localnicii se întâlnesc cu turiștii și vedetele de talie mondială. Marina Grande are două zone de înot cu plată, cu șezlonguri, umbrele de soare și alte facilități. Există, de asemenea, o zonă gratuită în partea dinspre port, unde poți închiria o barcă pentru a merge la Capri sau pentru a vizita golfurile din apropiere.

Îţi doreşti un loc mai retras și mai liniștit? Urmează poteca pitorească de la Marina Grande până la plaja Fornillo. Este mai liniștită, mai puțin aglomerată, dar la fel de frumoasă. Plaja este înconjurată de stânci, iar apa este chiar mai turcoaz decât pe plaja principală.

Coast view
Vedere de pe coastă © Martyna Górna

Vederea de pe coastă

Unul dintre lucrurile impresionante la Positano este, desigur, coasta. Scopul nostru a fost să ne delectăm cu această priveliște unică de case terasate și colorate. Iar cel mai bun mod pentru a aprecia frumuseţea acestui loc este de la distanță. O opţiune este să faci o excursie cu barca, mai ales seara sau la apus. În timpul zilei, merită să vizitezi un restaurant sau un bar de unde poți admira coasta în toată splendoarea ei. Un loc popular cu un astfel de peisaj este Li Galli Bar. Imaginează-ţi: paste delicioase și limoncello, cu Positano în fundal. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Check accommodation offers in Positano

Noi am avut la dispoziție doar 3 zile pentru a explora toate aceste colțuri fermecătoare, așa că a trebuit să închiriem o mașină. Vorbind cu localnicii, am aflat că transportul public funcționează perfect aici. Prin urmare, este posibil să vizitezi Amalfi cu autobuzul, mai ales dacă ai mai mult timp la dispoziție. Orașele de-a lungul coastei sunt mici. Nu ai nevoie de mai mult de 1-2 zile pentru a le simți atmosfera și a vedea cele mai importante locuri. Dacă am putea sta mai mult timp, am merge mai degrabă în alte orașe, cum ar fi Ravello sau Salerno.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?