Imaginează-ţi că eşti pe o plajă. Sunetul valurilor. O adiere ușoară cu miros de sare și flori sălbatice. Acest loc este Cipru – considerată de mult timp una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană. O insulă în care peisajul te surprinde la fiecare pas, iar mozaicurile romane arată de parcă ar fi fost create cu doar câțiva ani în urmă.

Dimineața te poți plimba pe plajele aurii, cu apă atât de limpede încât poți vedea fiecare pietricică de pe fundul mării, iar după-amiaza te poţi plimba pe dealurile verzi sau prin Munții Troodos, ȋmpăduriţi cu pini și cedri. Coasta cipriotă este tentantă fie că preferi relaxarea activă, fie că ȋţi doreşti să vezi locuri sălbatice, departe de aglomerație.

Cele mai frumoase plaje din Cipru – hartă

Am ales pentru tine 7 dintre cele mai frumoase plaje din Cipru. Află ȋn continuare de ce ar trebui să-ţi ȋntinzi prosopul aici și de ce vei iubi şi mai mult statul la soare. Ca să facem totul mai uşor, am pregătit o hartă care indică plajele de pe insulă:

Plaja Nissi – o bijuterie pentru fotografii 

Aflată într-un golf pitoresc, nu departe de o mică insulă la care se poate ajunge mergând prin apă până la genunchi. Există numeroase poteci și puncte de observație din care te poți bucura de priveliști panoramice uimitoare asupra mării, a plajei și a hotelurilor din Ayia Napa. Nissi este înconjurată de dealuri joase care îi adaugă farmec și oferă puțină umbră în zilele călduroase.

Plaja Nissi din Ayia Napa este una dintre cele mai fotografiate plaje din Cipru. Este renumită pentru nisipul său incredibil de alb și moale și pentru apele cristaline, turcoaz.

Plaja Nissi © shutterstock
Plaja Nissi © shutterstock

Plaja este ușor accesibilă din diferite părți ale ţării datorită unei rețele de transport bine dezvoltate. Din stațiunea populară Limassol se poate ajunge ȋn 1 oră și 30 de minute cu mașina. Din Larnaca durează 40 de minute. În Ayia Napa există o mulțime de autobuze și taxiuri care circulă spre și de la plajă.

Plaja Nissi este cunoscută şi pentru că are disponibile numeroase activități şi centre pentru închirierea de echipamente pentru sporturile acvatice. Se pot închiria jet ski-uri, banane de apă trase de bărci cu motor sau parapante. În timpul verii, plaja prinde viață cu evenimente de muzică live.

Plaja Afrodita – relaxare alături de zeița frumuseţii

Potrivit mitologiei grecești, aici este locul ȋn care s-a născut Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții. Cunoscută și sub numele de Petra tou Romiou, plaja este renumită pentru frumusețea sa deopotrivă naturală şi sălbatică. Peisajul este dominat de stânci masive care se ridică din mare. Plaja este acoperită cu un amestec de nisip și pietre mici, iar apa este limpede și transparentă. Este locul ideal pentru a admira răsăriturile și apusurile – când cerul este scăldat în nuanțe roz și portocalii, iar stâncile par făcute din aur.

Plaja Afroditei este ușor accesibilă din diverse locații. Din Paphos se află la doar 25 de minute cu mașina. Din Limassol durează aproximativ 40 de minute. În apropierea plajei există parcare.

Plaja Afroditei
Plaja Afroditei © shutterstock

Dacă doreşti să te bucuri de frumusețea naturii fără prea multă agitație şi aglomeraţie, acesta este un loc de vis. Înotul, snorkelingul sau plimbările în acest mic paradis ȋţi vor reda sentimentul de armonie. Pe plaja Afroditei nu există aglomerație, ȋnsă există pace și liniște. Marea se izbește de stânci și eşti mai aproape de lumea mitologiei antice.

Fig Tree Bay – plaja îndrăgostiților

Plaja își trage numele de la smochinul care crește de zeci de ani chiar pe țărm şi care contribuie la farmecul extraordinar al locului. Potrivit legendei, îndrăgostiții obișnuiau să schimbe jurăminte de dragoste și fidelitate sub smochin, crezând că aura magică a locului și simpla prezență a copacului le va asigura fericirea și o relație de lungă durată. Până în ziua de azi, îndrăgostiții lasă bileţele sau panglici sub copac.

În fundal se văd liniile de hoteluri și apartamente, dar fără să deranjeze peisajul, ci îl completează în mod natural. Fig Tree Bay din Protaras este una dintre cele mai frumoase și mai populare plaje din Cipru. Acoperită cu nisip alb și înconjurată de ape cristaline, este la mare căutare.

Fig Tree Bay
Fig Tree Bay © shutterstock

La Fig Tree Bay se poate ajunge atât din Larnaca (45 de minute cu maşina), cât și din Ayia Napa (doar 15 minute). Plaja este, de asemenea, bine deservită de autobuze. În apropiere există o mulțime de locuri de parcare.

La plaja Fig Tree Bay se pot închiria șezlonguri și umbrele. Pentru cei activi sunt disponibile jet ski-uri, bărci mici și echipament de snorkelling. Fig Tree Bay este o alegere excelentă şi pentru familii. Copiii pot înota în locuri special pregătite, sigure și puțin adânci.

De-a lungul plajei există o promenadă cu multe cafenele și restaurante. Aici poți încerca mâncăruri cipriote, cum ar fi meze (hummus, tzatziki, halloumi, măsline) și diverse preparate din carne și pește, cum ar fi souvla – o mâncare tradițională de carne la grătar – sau moussaka – un amestec de vinete, carne tocată și cartofi cu sos bechamel.

Turtle on the beach
Broască țestoasă pe plajă © shutterstock

Golden Beach – o vacanță cu țestoase şi păsări rare

Golden Beach este un loc important pentru țestoasele marine (inclusiv pentru speciile pe cale de dispariție, precum țestoasele verzi și țestoasele cu capul mare) pentru că aici ȋşi pregătesc cuibul. În nopţile potrivite poți vedea cum adulții depun ouă sau cum micile țestoasele abia ieșite din ou își croiesc drum spre mare.

Plaja de pe peninsula Karpas, este una dintre cele mai frumoase din nordul Ciprului. Nisipul moale și auriu se întinde pe kilometri întregi de-a lungul apelor calde și albastre ale Mediteranei. 

Este înconjurată de peisaje naturale, inclusiv dune și dealuri mici. Lipsa clădirilor ȋn apropiere face din Golden Beach un loc ideal pentru relaxare în natură, fără aglomerație.

Golden Beach © shutterstock

Este nevoie de un pic mai mult efort pentru a ajunge aici, dar acest lucru face ca plaja să fie mai puțin aglomerată, chiar și în sezonul de vârf. De la orașe mari, precum Nicosia și Famagusta, drumul poate dura câteva ore. Drumul, deși pitoresc, este îngust și sinuos pe alocuri, așa că este mai bine să-l planifici din timp. Există parcare în apropierea plajei.

Golden Beach este un loc de neratat dacă vrei să te relaxezi în liniște și pace: plimbări pe plajă, înot în mare, plimbări. Locaţia sa o face un loc popular pentru observarea faunei sălbatice, inclusiv a unor specii rare de anseriforme și vulturi aurii.

Plaja Lady’s Mile – prietenoasă pentru familii

Lady’s Mile este situată în apropiere de Limassol. Plaja este lată și nisipoasă, cu o pantă ușoară și mare puțin adâncă. Acest lucru o face perfectă pentru vacanțele în familie. Fâșia lungă de nisip alb se întinde pe aproape 8 kilometri de-a lungul coastei. De aici se poate admira portul din Limassol și munții din depărtare.

Plaja Lady's Mile
Plaja Lady’s Mile © shutterstock

Accesul la Lady’s Mile este extrem de ușor, mai ales din Limassol, care se află la doar câteva minute cu mașina. Numeroase drumuri bine marcate duc direct la plajă, iar parcările mari oferă spațiu din belșug chiar și la sfârșit de săptămână și în zilele de sărbătoare. De asemenea, autobuzele circulă în mod regulat din centrul orașului Limassol până la plajă.

Plaja Lady’s Mile este un loc minunat pentru multe feluri de activităţi, precum canoe sau windsurfing.

De-a lungul plajei există mai multe restaurante și baruri care oferă o mare varietate de preparate din bucătăria cipriotă, inclusiv fructe de mare proaspete. Aici poți încerca mâncăruri tradiționale, precum halloumi, stifado (tocană de carne) sau kleftiko (carne de oaie prăjită lent).

Plaja Lara – paradisul cipriot

Să ajungi pe plaja Lara poate fi o aventură în sine. Cel mai bine este să închiriezi un 4×4, deoarece drumurile sunt parțial neasfaltate și sinuoase. Călătoria din Paphos poate dura până la o oră.

Traseul spre plaja Lara te poartă prin peisajele pitorești ale peninsulei Akamas. De-a lungul drumului vei trece pe lângă defilee adânci, păduri vaste și coaste neatinse. Fiecare oprire este o ocazie de a te apropia de natură. Nu uita să iei cu tine aparatul foto pentru a surprinde aceste peisaje și, poate, unele dintre animalele sălbatice pe care le întâlneşti pe drum, cum ar fi caprele de munte sau specii rare de păsări.

Plaja Lara are zone largi de nisip și insulițe stâncoase. Datorită locației sale discrete și a lipsei aglomeraţiei, te vei simți ca în paradis. Un paradis neatins de mâna omului și de kitsch-ul turistic.

Plaja Lara © shutterstock

Plaja Lara este locul perfect dacă ȋţi doreşti liniște și să te afli ȋn mijlocul unui peisaj sălbatic. Totodată, plaja este populară pentru snorkeling și scufundări, având locuri interesante ȋn jurul insulelor stâncoase.

Nu ȋn ultimul rând, locaţia este populară printre fotografii de natură și observatorii de păsări. În sezon, țestoasele de mare pot fi văzute depunându-și ouăle aici.

Plaja Konnos – înot în oglinda albastră

Dealurile verzi care înconjoară Konnos oferă un adăpost natural împotriva vânturilor. Nisipul auriu și apa cristalină cu nuanțe de albastru și turcoaz sunt ideale pentru înot și snorkeling.

Accesul la plaja Konnos este relativ ușor atât din Ayia Napa, cât și din Protaras. Se află la 10 minute de mers cu mașina de Ayia Napa și la 5 minute de mers cu mașina de Protaras. Există, de asemenea, autobuze care circulă între aceste orașe și care opresc în apropierea plajei, unde există o parcare.

Se pot închiria echipamente de snorkelling și scufundări, precum și caiace și bărci cu pedale.

Konnos Beach
Plaja Konnos © shutterstock

Pe plajă poți încerca calamari prinși aproape pe loc și serviți cu lămâie. Tavernele și pub-urile servesc paella tradițională cu fructe de mare, în care creveții, midiile și bucățile de pește sunt combinate cu ierburi aromatice și șofran.

Dealurile și pădurile din împrejurimi oferă trasee excelente de mers pe jos sau cu bicicleta. Konnos este, de asemenea, un punct de plecare excelent pentru plimbări în pitoreasca rezervație naturală Cape Greco.

Bucură-te de plajele din Cipru!

Fie că eşti în căutarea unei vacanțe active, a unor plaje cu nisip auriu şi cald sau a frumuseții naturale a golfurilor înconjurate de dealuri verzi – le vei găsi pe plajele din Cipru. Fiecare dintre ele are ceva unic. Ceva care face ca momentele petrecute aici să fie o experiență de neuitat.


Instagram

Cauți un anumit loc?