Grecia – o ţară pe care credem că o știm bine, o destinaţie aproape familiară, dar care ȋncă ne poate surprinde. Nu ȋnseamnă doar ruine ale unor vremuri antice şi plaje frumoase, ci este şi un adevărat paradis pentru gurmanzi şi un centru ȋnfloritor al culturii moderne.

Descoperă ȋmpreună cu noi 5 feţe ale Greciei şi vezi dacă este destinaţia potrivită pentru tine.

1. Grecia pentru pasionaţii de istorie

Leagănul filozofiei, al democrației și al Jocurilor Olimpice. Probabil că prima asociere pe care o faci când te gândești la Grecia este istoria măreață și de neegalat. Astfel, e greu să crezi că ar putea exista o destinație de vacanță mai bună pentru pasionaţii de istorie. Și adesea, o istorie foarte, foarte îndepărtată. În orașul Knossos din Creta, de exemplu, poți vizita ruinele unui palat despre care se spune că a aparținut legendarului rege Minos.

© iStock

Legendele ȋşi au propria legendă, iar istoria își are propria istorie: potrivit estimărilor, palatul are o vechime cuprinsă între 3.400 și 4.000 de ani. Este chiar cu 1.500 de ani mai vechi decât Partenonul din Atena! Cultura minoică este doar unul dintre multele capitole fascinante ale istoriei Cretei. Timp de 465 de ani, insula a aparținut Veneției. Pentru alți 239 – Imperiului Otoman. Fiecare dintre aceste episoade (dacă secolele pot fi descrise astfel) a lăsat numeroase urme în patrimoniul material și imaterial al celei mai mari insule a Greciei.

2. Grecia pentru gurmanzi

Poate că eşti una dintre persoanele pentru care turismul nu există fără restaurante și descoperiri gastronomice! Deși bucătăria grecească nu are aceeaşi reputaţie ca cea italiană sau franceză, gurmanzii care merg în vacanță în Grecia nu au niciun regret. Pește proaspăt? Oricând la îndemână. Souvlaki sau gyros în pita? Acestea sunt deja binecunoscute pe străzile grecești. O destinaţie nu atât de evidentă, dar excelentă pentru iubitorii de mâncare bună este insula Kos. Cultura culinară este întotdeauna o reflectare a istoriei unui loc, iar acest lucru nu este diferit pe insula Kos, aflată chiar în largul coastei turcești, unde influențele bucătăriei insulare din Dodecanez și tradițiile orientale din Asia Mică se amestecă cu pasiune.

Aşadar, ce merită să încerci în tavernele din Kos? Fructele de mare precum caracatița sau calamarul sunt o alegere evidentă. Dar nu este singura posibilă! Bucătăria insulei reflectă, de asemenea, istoria sa legată de agricultură şi oierit. Vei gusta acolo, de exemplu, krasotiri – o brânză făcută din lapte de oaie și de capră, acoperită cu drojdie de vin (și, prin urmare, populară ca gustare cu vin). Printre felurile de mâncare emblematice ale insulei se numără pitaridia (paste de casă servite cu carne) și katimeria (chifteluțe de brânză, adesea servite cu miere, cum ar fi cea de cimbru). Printre bogățiile culinare ale insulei se numără, bineînțeles, uleiul de măsline de calitate excelentă.

©iStock

3. Grecia pentru iubitorii de natură

Dacă ne gândim la câte insule are Grecia, e ușor să uităm cât de muntoasă este această țară. Nu este o coincidență faptul că masivul Olimp a ocupat un loc atât de important în tradiţia antică a elenilor. Mytikas, cel mai înalt vârf al acestui masiv muntos și al întregii țări, rămâne în continuare o destinație destul de dificilă. Din fericire, abundența de trasee de drumeție din Grecia înseamnă că vei găsi cu siguranță unul care să se potrivească abilităţilor tale.

Este demn de remarcat faptul că munții își așteaptă cuceritorii nu numai în Grecia continentală. O idee excelentă pentru o excursie ar putea fi munții din Creta. De exemplu: lanțul Lefka Ori cu faimoasa Gura Samariei. De asemenea, poţi vedea o mare varietate de peisaje în Corfu. Situată chiar în largul coastei Albaniei, această insulă încântă cu lanțuri muntoase blânde, stânci albe, numeroase plantații de măslini, păduri verzi și – bineînțeles – plaje lângă apele azurii. Dacă ai noroc, vei vedea chiar şi delfini.

© iStock

4. Grecia pentru cunoscătorii culturii moderne

În timp ce admiri ruinele templelor și statuile din marmură, merită să-ţi aminteşti că și cultura greacă modernă are multe de oferit. Dacă doreşti să o cunoşti mai bine, așa cum se întâmplă de obicei – capitala este cel mai bun loc. Atena găzduiește EMST, Muzeul Național de Artă Contemporană. Nici în zona urbană nu duce lipsă de artă modernă, datorită artei stradale peste tot prezentă. Deloc surprinzător, Atena are o scenă techno în plină expansiune – fanii rave-urilor nu vor fi dezamăgiți.

În cazul în care capitala este prea convențională pentru tine, o bună alternativă este Salonic. Un oraș cu o istorie foarte lungă și multiculturală (deloc surprinzător în Grecia) și totuși, în mod paradoxal, cumva „tânăr”. Viața de noapte diversă, artiștii care preiau spații post-industriale, festivalurile de muzică și film fac din Salonic nu doar al doilea oraș ca mărime din Grecia, ci și centrul creativ al țării.

© shutterstock

5. Grecia senzațiilor tari

Dacă pentru tine o vacanță nu este reușită fără adrenalină, Grecia ȋţi va oferi ceea ce cauţi. Cel mai bun exemplu: Santorini. Insula este asociată în principal cu clădirile albe și plajele negre, însă are mult mai multe de oferit! Scufundări într-o peșteră de origine vulcanică sau lângă o epavă? Bineȋnţeles! Windsurfing, kitesurfing sau navigaţie cu barca? Cu siguranţă! Opțiunile sunt multe, așa că dacă te pasionează sporturile acvatice, eşti ȋn locul potrivit.

O destinație populară din Santorini este Nea Kameni, o insuliță din apropiere care s-a format abia în secolul al XVI-lea în urma unei erupții vulcanice. Peisajul selenar al craterului vulcanic – și priveliștea magnifică a golfului – sunt preferatele turiştilor. Notă: Nea Kameni este încă, cel puțin în teorie, un vulcan activ. Deși ultima sa erupție (destul de mică) a avut loc în 1950, acesta este ȋn continuare monitorizat seismologic.

© iStock

6. Bonus – Grecia pentru tine

Grecia nu este o țară deosebit de mare, nici ca suprafață, nici ca populație. În același timp, este o țară cu multe oportunități. Dacă moștenirea antică este cea care te atrage în Grecia – vei găsi acolo exact ceea ce cauți. Dacă, totuși, preferi să te concentrezi pe prezent, pe viața urbană și relaxarea pe plajă, Grecia are, de asemenea, multe de oferit: mâncare delicioasă în Kos, trasee montane pitorești şi spiritul creativ din Salonic. Alegerea ȋţi aparţine.

Articolul a fost scris în colaborare cu Aegean


Instagram

Cauți un anumit loc?