Italia este o țară ȋn care se poate ajunge uşor de oriunde din Europa. De pe aeroporturile româneşti poți zbura repede (și la un preț atractiv) spre multe regiuni italiene. Ce-ar fi să descoperi nu doar farmecul metropolelor mari și cunoscute, ci și al orașelor mai mici?

Am selectat pentru tine 5 orașe ȋn care poți ajunge direct din orașele mari – cu autobuzul sau cu trenul. Din când în când, merită să laşi ȋn urmă plajele aglomerate, centrele vechi zgomotoase și restaurantele supraaglomerate pentru locuri unde turiștii vin rar și să experimentezi atmosfera italiană autentică!

Din Bari ȋn Polignano a Mare

Bari, deși nu este o destinaţie de vacanță tipică, este perfectă pentru un sejur în Italia. Poți zbura către Bari din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu. Orașul vechi din Bari, înconjurat de ziduri masive de apărare, ascunde un labirint de străduţe înguste, biserici istorice și piețe care atrag turiști din întreaga lume. Bari este renumit pentru bucătăria delicioasă, în special pentru pastele orecchiette făcute ȋn casă.

La doar câteva zeci de kilometri sud de Bari se află Polignano a Mare, un oraș pitoresc construit pe o stâncă deasupra apelor cristaline ale Mării Adriatice. Casele albe ridicate pe stânci, turnul de apărare Torre dell’Orto de la intrarea în port și peisajele panoramice asupra mării te vor încânta cu siguranță.

Relaxează-te pe Spiaggia Cala Porto, o plajă mică, ascunsă între stânci, unde vei găsi liniște și pace. În Polignano a Mare poți vizita, de asemenea, Muzeul de Artă Contemporană Pino Pascali (găzduit într-o fostă fabrică) care prezintă lucrări ale unor artiști din întreaga lume, inclusiv ale lui Pino Pascali însuși, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din Italia.

Cum ajungi din Bari în Polignano a Mare folosind transportul public? Există două modalități: cu trenul sau cu autobuzul.

Unde este stația? Gara principală este Bari Centrale, iar în aceeași zonă există și o stație de autobuz.

Cât durează călătoria? Cu trenul se poate ajunge în 30 de minute, iar cu autobuzul în aproximativ 40 de minute.

Cât costă un bilet? Poți cumpăra un bilet de tren cu doar 3€, iar un bilet de autobuz cu aproximativ 4€.

De unde pot cumpăra bilete online? Poți verifica disponibilitatea biletelor pe site-uri precum Rome2Rio, Thetrainline sau Omio, dar ȋţi recomandăm să cumperi direct de la operatorii de transport (Trenitalia sau Flixbus, de exemplu).

Din Bologna la Modena

Bologna, capitala regiunii Emilia-Romagna, este renumită pentru cele două turnuri istorice (Garisenda and Asinelli), pentru cea mai veche universitate din Europa și pentru cele mai bune spaghete bolognese. Poți ajunge ȋn Bologna de pe cele mai mari aeroporturi din România.

Totuşi, este unul dintre cele mai populare orașe italiene, astfel că este greu să găsești acolo un moment de relaxare fără aglomeraţie. Dar vei găsi acest lucru la doar câteva zeci de kilometri distanță. Modena, cu catedrala sa istorică Torre Civica și întreaga Piazza Grande, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este mai puțin cunoscută, dar are la fel de multe de oferit. Catedrala Torre Civica este unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură romanică din Italia.

Orașul este renumit pentru produsele tradiționale, precum oțetul balsamic, brânza Parmigiano Reggiano și jambonul prosciutto di Modena. O vizită la restaurantele și piețele locale ȋţi va face cunoştinţă cu aromele regiunii.

Dacă te pasionează maşinile, ar trebui să vizitezi Muzeul Ferrari, iar la Teatro Comunale di Modena vei simți adevărata atmosferă a teatrului italian. Modena este, de asemenea, casa lui Luciano Pavarotti. După o zi plină de vizitare a obiectivelor turistice, te poţi relaxa în Giardini Pubblici. Parcul are numeroase alei, fântâni și zone de picnic.

Palazzo Ducale văzut printre arcade © Shutterstock
Palazzo Ducale văzut printre arcade © Shutterstock

Cum ajungi din Bologna la Modena folosind transportul public? Poți ajunge acolo cu trenul.

Unde se află staţia? Trenul pleacă din gara principală – Bologna Centrale. 

Cât durează călătoria? Cu cele mai multe trenuri durează între 30 și 40 de minute, dar poți alege trenurile express mai scumpe, care ajung în doar câteva minute.

Cât costă un bilet? Un bilet de tren obişnuit costă doar 4,30€, iar un bilet express costă aproximativ 17€.

De unde pot cumpăra bilete online? Poți verifica disponibilitatea biletelor pe site-uri precum Rome2Rio, Thetrainline sau Omio, dar ȋţi recomandăm să cumperi direct de la operatorii de transport (Trenitalia sau Flixbus, de exemplu).

Din Palermo în Cefalù

Palermo, capitala Siciliei, este un oraș fascinant, cu o istorie bogată, ale cărei urme pot fi găsite în monumente, străzi și cultură. Aici există multe bijuterii arhitecturale, precum Catedrala oraşului, Capela Palatină și Palazzo dei Normanni.

Orașul este renumit și pentru bazarurile sale colorate, străzile misterioase mai puţin umblate și bucătăria siciliană delicioasă, care încântă prin gust și aromă. Zborurile spre Palermo sunt operate de mai mulți transportatori. Poţi zbura din România ȋn Sicilia din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Oradea şi Sibiu. Așa cum este de aşteptat de la capitala unei insule – este aglomerată și zgomotoasă aproape în orice moment al anului.

Între timp, un alt oraş aşteaptă să fie descoperit: Cefalù, un loc fermecător aflat pe coasta de nord a Siciliei, la aproximativ 70 de kilometri est de Palermo. Deasupra orașului se înalță impresionanta catedrală Duomo di Cefalù, construită în stil normand-arabesc. Fațada este decorată cu mozaicuri care înfățișează scene din Biblie. De pe dealul La Rocca te poți bucura de peisajele panoramice ale orașului și ale coastei înconjurătoare. În vârf se află ruinele unui castel antic.

Totodată, Cefalù este renumit pentru plajele de nisip înconjurate de stânci. Plimbă-te pe străzile din La Marina (centrul istoric al orașului) și poți face cumpărături, te poți opri la o cafea sau pentru prânz.

Defileul Tiberio este interesant dacă ȋţi plac drumețiile. Traseul trece printr-un teren stâncos, iar la final te aşteaptă o mică plajă. Cefalù găzduiește, de asemenea, un mic acvariu. Acolo poți vedea mai multe specii de pești și alte creaturi marine.

Cum ajungi de la Palermo la Cefalù folosind transportul public? Cu trenul sau cu autobuzul.

Unde se află stația? Atât trenurile, cât și autobuzele pleacă din jurul gării principale – Palermo Centrale.

Cât durează călătoria? Călătoria durează aproximativ o oră.

Cât costă biletul? Poți cumpăra un bilet de tren cu aproximativ 7€.

De unde pot cumpăra bilete online? Poți verifica disponibilitatea biletelor pe site-uri precum Rome2Rio, Thetrainline sau Omio, dar ȋţi recomandăm să cumperi direct de la operatorii de transport (Trenitalia sau Flixbus, de exemplu).

De la Napoli la Sorrento

Napoli este situat pe coasta de vest a Italiei, la poalele Muntelui Vezuviu. Există ruine romane antice și muzee, dar nu duce lipsă de magazine de designer, restaurante elegante și galerii de artă modernă. În Napoli vei mânca cea mai bună pizza din Italia. Poți ajunge la Napoli de pe toate aeroporturile principale din România, zborurile din Bucureşti şi Cluj fiind cele mai rapide.

Însă, aşa cum era de aşteptat, este unul dintre cele mai vizitate orașe italiene. Așadar, vei găsi totul acolo – cu excepția liniștii. Este ceea ce poți căuta în Sorrento, care atrage turiștii cu locația sa pitorească, străzile istorice fermecătoare și atmosfera neobișnuită. Este locul perfect pentru o scurtă excursie din Napoli.

Sorrento are un centru vechi fermecător și neaglomerat, unde poți să te plimbi pe străzile înguste și să admiri casele și vitrinele. Acordă-ţi un moment de relaxare în parcul Villa Comunale, cu vedere la Golful Napoli și la insula Capri. Sorrento este renumit pentru uleiul de măsline consistent și fructele de mare proaspete, precum și pentru lichiorul de lămâie limoncello.

În oraş se află şi biserica Sfântul Francisc ridicată ȋn secolul 14, cu decorurile sale caracteristice din piatră și fresce bogate. Sorrento are, de asemenea, câteva plaje frumoase, discrete și ideale pentru a înota fără aglomerația de turiști.

Sorrento
Sorrento © Martyna Górna

Cum ajungi din Napoli la Sorrento folosind transportul public? Cu trenul, feribotul sau autobuzul.

Unde este stația? Există un tren Circumvesuviana între Sorrento și Napoli pe care îl poţi lua din stația Napoli Porta Nolana sau Napoli P. Garibaldi. Autobuzele (Flixbus) pleacă din stația Corso Arnaldo Lucci. Feriboturile pleacă din portul local.

Cât durează călătoria? Cu trenul – 1h15min, cu autobuzul – 1.5h, iar cu feribotul – aproximativ 30 de minute.

Cât costă un bilet? Poți cumpăra un bilet de tren ȋncepând de la 3.60€, un bilet de autobuz costă aproximativ 7€, iar un bilet de feribot în jur de 17€.

De unde pot cumpăra bilete online? Biletele pentru tren pot fi cumpărate doar în stație, biletele pentru feribot sunt disponibile online, dar sunt adesea mult mai scumpe.

De la Milano la Verona

Milano este capitala modei din Europa, precum și principalul centru financiar și de afaceri al Italiei. În același timp, își păstrează încă atmosfera italiană autentică. Unul dintre cele mai cunoscute repere ale orașului este Catedrala din Milano, o capodoperă gotică cu o prezenţă impunătoare. Vittorio Emanuele II este un centru comercial elegant și rafinat, care face legătura cu Piazza del Duomo. În Quadrilatero della Moda se găsesc buticurile celor mai mari branduri de modă din lume, cum ar fi Armani, Versace și Prada.

Milano are două aeroporturi principale: Malpensa și Linate, la care se poate ajunge din România cu mai multe companii aeriene din marile orașe, precum Bucureşti, Cluj și Timişoara. Orașul – așa cum îi stă bine capitalei de afaceri și a modei din Italia – este întotdeauna zgomotos și aglomerat.

Între timp, la o oră și jumătate de Milano se află Verona, un orășel plin de romantism. Verona este supranumit „orașul iubirii”, mai ales datorită tragediei shakespeariene „Romeo și Julieta”. Există, bineînțeles, Casa di Giulietta (Casa Julietei) cu faimosul său balcon. Dar aceasta nu este singura atracție care merită văzută. Arena di Verona este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane din lume. În prezent, este folosit ca loc de desfășurare a concertelor, operelor și a altor evenimente culturale.

Străduță în Verona
Străduță în Verona © Shutterstock

Cum ajungi ȋn Verona cu transportul public? Cel mai uşor este cu trenul.

Unde se află stația? Trenul pleacă de la gara principală: Milano Centrale

Cât durează călătoria? Mai puțin de 1.5h.

Cât costă un bilet? Preţul biletelor ȋncep de la 13€.

De unde pot cumpăra bilete online? Poți verifica disponibilitatea biletelor pe site-uri precum Rome2Rio, Thetrainline sau Omio, dar ȋţi recomandăm să cumperi direct de la operatorii de transport (Trenitalia sau Flixbus, de exemplu).


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?